zondag 5 oktober 2014

Opdracht P: Uiteenzetting

Gehoorschade moet niet worden onderschat

Timo Bron

Ben je van plan om binnenkort naar een concert te gaan? Neem dan oordopjes mee. Als je dat niet doet, zou je daar voor de rest van je leven last van kunnen hebben. Alsnog gaan mensen vaak zonder oordopjes naar een concert, omdat zij denken dat het onnodig is of om een andere reden. Tijdens het concert merken zij niets, maar als ze weggaan hebben ze allemaal een piep in hun oren. Deze piep gaat vanzelf weer weg, maar dat geldt niet voor de schade die is aangericht.

Per jaar lopen er 22.000 jongeren gehoorschade op. Dit komt niet alleen door het niet gebruiken van oordopjes bij concerten, maar ook door het te hard zetten van een MP3-speler of iets dergelijks. Maar wat is gehoorschade nou precies? Wat zijn de oorzaken, en hoe kan je het voorkomen? En hoe weet je of je zelf gehoorschade heb?


Gehoorschade is het ontstaan van schade aan het gehoor. Dit kan veroorzaakt worden door het te vaak of te lang luisteren naar hard geluid. Het kan echter ook zijn dat het komt door natuurlijke slijtage, bijvoorbeeld door ouderdom. De voornaamste oorzaak is echter muziek. Een MP3-speler of een ander apparaat voor het afspelen van muziek kunnen tot wel 130 decibel geluid afspelen. Dit kan het gehoor flink beschadigen als de persoon ook nog eens een koptelefoon gebruikt. Ook bij het uitgaan is er een grote kans op gehoorschade. Bij discotheken kan het geluid ook 120 decibel bereiken. Als je 4 minuten lang naar geluid van 100 decibel luistert, kan er al gehoorschade ontstaan. Bedenk maar eens wat er kan gebeuren als je hier de hele avond naar luistert...

De gevolgen zijn vreselijk. Onderzoek heeft aangetoond dat onder 130.000 jongeren 93% last heeft van een piep in de oren. Dit is vaak de volgende dag al weer voorbij, maar er is wel schade aangericht. 38% van de jongeren horen deze piep de volgende dag nog steeds. Zo'n piep is eigenlijk een ernstige waarschuwing. Het betekent dat er een deel van het gehoor kapot is gegaan, en als dit te vaak gebeurt, kan deze piep blijvend worden. Naast dit symptoom is er ook nog tijdelijk gehoorverlies. Net zoals de piep kan dit blijvend worden als dit te vaak voorkomt.

Het voorkomen van gehoorschade kan simpel zijn. Als je naar muziek luistert, is het goed om het volume lager te zetten. Bij sommige apparaten komt er een waarschuwing op het scherm als het volume hoger is dan 85 decibel. Het maximumvolume is 100 decibel. Het geluid bij concerten mag sinds 2011 niet hoger zijn dan 103 decibel. Ook moet er altijd gehoorbescherming en informatie beschikbaar zijn. Bij schoolfeesten en andere bijeenkomsten wordt het aangeraden om het geluid niet hoger dan 88 decibel te laten komen. Het inlassen van "oorpauzes" en het verplichten van gehoorbescherming zijn andere mogelijke maatregelen.


 Gehoorschade wordt vaak onderschat. Vaak denken mensen dat de muziek waar ze naar luisteren niet zo snel gehoorschade kan veroorzaken. Als één van symptomen die genoemd zijn jou bekend voorkomen, test dan meteen je gehoor. Zet je muziek niet te hard. Als je een waarschuwing op je scherm ziet, klik deze dan niet meteen weg maar zet het volume zachter. Draag ook altijd gehoorbescherming bij concerten, maar ook tijdens het motorrijden en in luidruchtige werkomgevingen. Onderschat gehoorschade niet, want het zou je leven voor altijd kunnen veranderen.

2 opmerkingen:

  1. Beste timo,

    Hierbij mijn reactie aan de hand van het commentaarformulier zakelijke teksten. De nummers die ik hier aangeef heb ik aangevinkt.
    5 (geen tussenkopjes)
    9 (alinea 4)
    13 (slotzin wordt eerder in het slot al genoemd)
    16
    18 (alinea 2)
    24


    Tips: je hebt een erg goede uiteenzetting geschreven. Ook ik deed het over dit onderwerp waardoor ik het makkelijk begreep. Wel zou ik de volgende keer misschien uitleggen bij hoeveel decibel je gehoorschade kan krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van vergelijkingen. In jouw uiteenzetting heeft het woord ‘decibel’ nu niet zo veel betekenis. Ook zie ik in de tekst geen tussenkopjes. Deze maken het voor de lezer duidelijker wat hij leest. Je tekst bevat ook wat interpunctiefouten (alinea 2). Hier lopen de zinnen niet helemaal lekker. En ik kan niet helmaal goed zien of je inleiding dik gedrukt is. Ik denk het niet. Tip voor de volgende keer is dus: maak hem wel dik gedrukt. Zo kan ik makkelijker herkennen wanneer jouw inleiding stopt. Ook gebruik je op sommige plekken teveel van dezelfde woorden. Wat voor de lezer eentonig is. Dit zie je goed in het slot, veel dezelfde woorden en zinsdelen komen daar meerdere keren voor.

    Goed gedaan!

    Rowena

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo! Dit zijn de punten die ik had aangevinkt op het formulier:
    Nummer 5 (De tekst bevat duidelijke tussenkopjes), omdat deze simpelweg ontbreken. Hoewel dit misschien een bewuste keuze was, is het wel handig voor een uiteenzetting.
    Nummer 8 (De gegeven informatie doet betrouwbaar aan door citaten (met bron!)), want je doet je naam geen eer aan in deze tekst. Citaten en bronnen geven zakelijke teksten veel meer geloofwaardigheid, wat ik mis in jouw uiteenzetting.
    Nummer 9 (De indeling in inleiding-middenstuk-slot is goed herkenbaar), dit vond ik niet, maar dat kwam vooral door het ontbreken van de tussenkoppen. Ook kun je de volgende keer je inleiding vet maken.
    Nummer 16 (Het verband tussen alinea's is aangegeven door signaalwoorden), omdat je dit wat vaker had mogen doen naar mijn mening. In je alinea's zie ik genoeg signaalwoorden, maar als verband tussen de alinea's is je signaalwoordengebruik matig.

    Ook al heb ik deze vier kritiekpuntjes gevonden, vond ik je uiteenzetting nog steeds wel goed. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt!
    -Emma

    BeantwoordenVerwijderen